Terug van nooit weggeweest
Analoge fotografie is hot. Analoge fotografie is eigenlijk nooit weg geweest. Zelfs in tijden van Instagram. Er zijn tal van Instagram profielen gewijd aan analoge fotografie met tienduizenden volgers en de hashtag #analogphotography is al meer dan 10,5 miljoen keer gebruikt.
Maar waarom analoog?
Als fotograaf heb ik eigenlijk altijd liever analoog gefotografeerd, als ik eerlijk ben. Akkoord, professionele opdrachten doe je in 9 van de 10 gevallen digitaal omdat de deadline kort is en de verwachtingen hoog. Maar in mijn vrije tijd fotograaf ik het liefst analoog. Op stap met twee analoge camera’s, met 35mm en 120mm formaat film, heerlijk! Mijn analoge toestellen hebben me tweedehands trouwens tussen de € 20 en de € 200 gekost. Een pak goedkoper dus dan een instap digitale camera van degelijke kwaliteit. Akkoord, je betaalt minstens een paar euro’s per filmrolletje, maar hey, je bent kritischer in het afdrukken en het resultaat is charmanter, toch?
Dus als je thuis een analoge camera hebt liggen, of je (groot)ouders vragen of je hun toestel niet wil, ga er mee op stap! Koop een Ilford, Fuji, Agfa of Kodak filmrol, laadt het op in je camera en schieten maar!
De voldoening is veel groter als je na het schieten van analoge film een tijd later het resultaat ziet. En nog groter als je dat zelf mee ’tot leven hebt laten komen’.
Zelf ontwikkelen
Zeker zwart-wit film kan je vrij eenvoudig zelf ontwikkelen. Het enige wat je nodig hebt is het juiste materiaal en een donkere kamer met watertoevoer. Goed voor een leuke tijdsbesteding thuis, zeker in tijden van lockdowns nietwaar. In minder dan een uur heb je een doorsnee zwart wit film ontwikkeld. De negatieven die je hebt ontwikkeld kan je, na het drogen uiteraard, met een goede scanner ook eenvoudig digitaliseren.
Snel op weg na een online workshop analoge fotografie
Wil je graag leren om zelf 35mm of 120mm zwart-wit film te ontwikkelen? Ik organiseer graag een online workshop voor jou, je vrienden, collega’s, … Wat kan je verwachten?
- korte intro over analoge fotografie soorten toestellen, de soorten film, 35mm of 120mm, …
- voorbereiding en materiaal dat je nodig hebt om aan de slag te gaan
- stap voor stap uitleg van het ontwikkelproces
- handige apps of websites waar je (bijna) alle ontwikkeltijden vindt
- optioneel: uitbreiding om de negatieven te gaan afdrukken op fotopapier
Interesse? Contacteer me en ik bezorg je snel meer info.
En als het – post corona – even kan, ga ik op zoek naar de geschikte locatie voor de workshop analoge fotografie.
Kleurenfilm ontwikkelen kan je ook zelf doen, dat proces is best lastiger. In dat geval zou ik aanraden om te laten ontwikkelen bij je lokale fotografiewinkel. Meestal heb je na een dag of twee max je foto’s en de kost weegt niet op tegen de tijd en kosten om het zelf te doen.
Creatieve mogelijkheden
Photoshop avant-la-lettre? Met analoge fotografie kan je best creatief uit de hoek komen. Denk maar aan een double exposure shot waarbij je twee beelden over elkaar legt.
Er zijn tegenwoordig ook wat producenten op de markt die speciale soort kleurenfilm maken om een bepaald effect te creëren. Denk maar aan Cinestill (vintage hollywood effect), dubblefilm of lomography film. Kleine tip: zorg er wel voor dat je fotowinkel de juiste procedure volgt bij het ontwikkelen, anders kan het zijn dat het resultaat wat tegenvalt. Bij de webshop retrocamera vind je veel leuke 35mm of 120mm film.
Gooi trouwens nooit vervallen film weg! Die geeft vaak een heerlijk verzadigd effect.
Inspiratie nodig?
Op mijn Instagram profiel post ik regelmatig (gedigitaliseerde) analoge fotos ;-).
#goneshooting!